Malo je stvari koje činite tokom ljeta da bi se hidratizirali. Ali ispada da biste zapravo trebali ubaciti voće u svoju prehranu. Istraživanje pokazuje da postoji puno prednosti lubenice koje bismo trebali iskoristiti, pa smo pitali nutricioniste kako bismo otkrili zašto biste se trebali osjećati dobro kada uzmete malo lubenice prije ili nakon vašeg sljedećeg vježbanja.
Sastav lubenice
Lubenica se sastoji od većine – pretpostavljate – vode, tačno oko 90 posto, što je čini osvježavajućom i hidratantnom poslasticom. Jedna porcija lubenice ili otprilike dvije šalice narezane dinje sadrži samo 80 kalorija i 21 grama ugljikohidrata.
Iako sadrži šećer (oko 17 grama), ovaj šećer, fruktoza, prirodno se nalazi u voću, što ga čini daleko boljom opcijom od dodanih ili prerađenih šećera, jer naša tijela to lakše procesiraju i neće vam povećati šećer u krvi na primjer drastično poput vrećice kiselih slatkiša od lubenice.
Sočno voće je također opterećeno vitaminima A, B6 i C, koji jačaju vaš imunitet, i kalijem koji potencijalno može pomoći u sprečavanju mišićnih grčeva.
Blagodati zdravlja lubenice
Dok lubenica sigurno ima ukus slatke i osvježavajuće poslastice, postoji još pet razloga za potapanje zuba na krišku za bolje zdravlje.
1. Poboljšajte performanse
Povećanje vaše sposobnosti učinkovitog korištenja kisika – povećanje vašeg VO2 max – može pomoći u poboljšanju vaših performansi. “Lubenica, poput repe, sadrži dušičnu kiselinu koja može poboljšati protok krvi i usvajanje kisika”, kaže Lori Nedescu, maratonka i sportska nutricionistkinja.
2. Ubrzajte oporavak
“Ugljikohidrati nakon vožnje su presudni za nadopunu glikogena”, kaže Nedescu. S 21 gramom ugljikohidrata po obroku, lubenica je sjajna za to. I svi znamo da su ugljikohidrati nakon treninga ključni za oporavak, ali ponekad se mogu učiniti da se osjećate još gipkijima, pa je potraga za osvježavajućim komadićem lubenice nakon vašeg sljedećeg vježbanja na suncu odličan način za rehidriranje i ponovno punjenje.
Dodajte malo proteina, poput grčkog jogurta, i imate cjelovitu mogućnost oporavka.
3. Ublažite bol
Sok od lubenice bogat je aminokiselinom L-citrulinom. Jedno istraživanje, objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkrilo je da ispijanje soka od lubenice nakon vježbanja pomaže u smanjenju bolova u mišićima. Pijte čisti sok ili dodajte sok svom omiljenom receptu s smoothiejem.
4. Borba protiv bolesti
Sočno voće sadrži antioksidans likopen, koji se obično povezuje s rajčicom. Međutim, jedna studija objavljena u International Journal of Food Science and Technology otkrila je da lubenica zapravo sadrži više antioksidansa nego rajčica. Punjenje lubenicom i likopenom štiti od upale i oštećenja stanica, za koje se zna da dovode do većeg rizika od zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, neke vrste raka, dijabetes i visoki krvni pritisak.
5. Povećajte hidrataciju
Prema USDA, jedna šalica lubenice sadrži oko 140 mililitara (više od pola šalice) vode. Ako jedete lubenicu prije ili poslije, možete vam pomoći rehidrirati, pogotovo ako ste netko tko se trudi piti dovoljno vode tokom dana.