U nedjelju je završena 61. “Trka kroz Srbiju” u dužini od 4. etape sa pređenih 600 kilometara ukupno. Startna lista je pokazala da će biti mnogo borbe između samih vozača kojih je bilo nešto više od 120, raspoređenih u 22 tima. U ta 22 tima, naša drumska reprezentacija je našla svoje mjesto i napravila jako zavidne rezultate, kako pojedinačno tako i ekipno.
U sastav reprezentacije, selektor Hajrudin Trle je odabrao sljedeće momke:
Karić Vedad, Selimović Husein, Lukić Siniša, Maksimović Sergej, Spaić Petar.

U prve dvije etape koje su okarakterisane kao šprinterske etape, vozači su imali malih pehova i nisu mogli pokazati svoje najbolje lice kada je u pitanju šprint, međutim većina ih je završila u vremenu glavne grupe.
Treću etapu, inače kraljevsku je obilježio nastup našeg asa Karić Vedada koji je završio na 17. mjestu u grupi ispred glavne grupe sa prednošću od oko 11 minuta i tako napravio veliki pomak na generalnoj listi, jer se pozicionirao na 22. mjesto.
Maksimović Sergej je etapu završio na 40. mjestu, Lukić Siniša na 57. mjestu, Selimović Husein 63. mjestu, Spaić Petar 69. mjestu.
Nakon ove etape reprezentacija BiH je zauzimala odlično 13. mjesto u poretku ekipa od 22 prijavljene ekipe.
Posljednja etapa, ništa lakša od prethodne i naši momci ponovo pokazuju koju obavezu i odgovornost imaju kada nose dres države.
Vedad ponovo zauzima 17. mjesto, a Sergej 28. mjesto i završavaju u vremenu glavne grupe. Ovo je Vedadu bilo dovoljno da napravi pomak u generalnom plasmanu i uđe u top 20. Izuzetno dobri plasmani ova dva vozača su pomjerili Bosnu i Hercegovinu za još jedno mjesto i tako pretekli ekipu Srbije što se nije nikada desilo. Ostala tri vozača dolaze na cilj u drugoj grupi redani: Selimović Husein 63, Lukić Siniša 75, Petar Spaić 78.

“U mojoj pedesetjednogodišnjoj karijeri, kada je biciklizam u pitanju, danas sam bio najsretnija osoba, jer prvi put u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, trku su završili svih pet takmičara koji su startali. Ne znam kako da opišem borbenost, ponašanje i ljudskost ovih pet takmičara, ali moram za svih pet da kažem par riječi.
Naravno da ćemo krenuti od najboljeg, kapitena Karića, koji je u ova četri dana pokazao da je s’ pravom najbolji bh biciklista i jedan od najboljih u regionu.
Mladi Sergej Maksimović, iako izuzetno mlad, pokazao je da može da se nosi sa dosta kvalitetnijim timovima, te pred njim predstoji velika karijera. Husein Selimović, iako bez adekvatnih priprema i manjka utrka, po ko zna koji put, pokazao je da je jedan od najboljih mlađih biciklista BiH. Siniša Lukić, mlad i perspektivan vozač kome fali cestovnih utrka i koji je u ova četri dana pokazao da može da se nosi sa vozačima koji se bave isključivo cestovnim biciklizmom. Petar Spaić, prvi put je nastupio na cestovnoj etapnoj trci i mene lično je oduševio ponašanjem u karavanu i borbenošću na drumu. Iako je izuzetno mlad, pred njim predstoji velika karijera, naravno uz naporan rad. Šta drugo reći na kraju, osim jedno veliko hvala organizatoru, na izuzetno kvalitetnoj organizaciji same utrke i učešću timova. Još bih se zahvalio roditeljima i porodicama naših pet vitezova koji su časno predstavljali državu BiH, kao i medijima koji nas podržavaju”,
Nakon ovakvih riječi i samih nastupa naših reprezentativaca možemo biti jako ponosni na njih jer u ovakvim okolnostima biti u vrhu ovako jake utrke je za svaku pohvalu.